'
23/11/2023

XRehab

Collega's Femke Declercq en Lore Defever vervullen vanuit hun "innovatie-insteek" een actieve rol in het TETRA-project XRehab van Hit Lab Howest. In dit project worden diverse innovaties gepresenteerd, waarbij de praktijk (wij, ziekenhuizen, revalidatiecentra,..) een kritische rol spelen in het beoordelen van de relevantie van deze innovaties voor de eindgebruikers.

Naast onze theoretische inzichten betrekken we graag collega's vanuit verschillende zorgdiensten in dit proces. We nodigen hen uit als het onderwerp aansluit op hun expertisegebied, omdat hun praktijkervaringen het beste inzicht geven in de behoeften van de klant.

Recent kregen we de kans om een innovatief apparaat, genaamd VRelax, daadwerkelijk in de praktijk uit te proberen. Het betreft een afleidingstool voor mentale en fysieke klachten, met als motto "meer brillen, minder pillen" – een doelstelling die we allemaal nastreven binnen onze zorgdiensten.

De brillen werden uitgeleend aan diverse woonzorgcentra, bij Therapeutisch N, en ook enkele medewerkers hebben het met enthousiasme uitgeprobeerd. Sommige bewoners genoten van het spotten van dolfijnen, terwijl anderen een husky-sledetocht maakten die ze nog nooit eerder hadden ervaren. Voor veel kinderen van Therapeutisch N was het een “coole” ervaring die hen kalmeerde, en velen van hen willen het graag nog eens proberen.

Uiteraard behouden we een kritische blik alvorens we overwegen om dergelijke innovaties op de werkvloer te introduceren. Betaalbaarheid is niet alleen een factor, maar ook de gebruiksvriendelijkheid voor onze medewerkers en de noodzaak dat de innovatie het beoogde doel voor het merendeel van onze klanten moet bereiken, niet slechts voor enkelen.

Onze betrokkenheid bij dergelijke projecten resulteert niet alleen in waardevolle inzichten die we rechtstreeks delen met onderzoekers en ontwikkelaars, maar het creëert ook prachtige, unieke ervaringen voor zowel onze klanten als medewerkers.

Contact

Gasthuisstraat 10, 8800 Roeselare
info@motena.be
051 80 52 00
btw BE 0537 951 706

Openingsuren

Motena is bereikbaar op:

Ma - do: 8u30 - 12u en van 13u - 17u

Vrij: 8u30 - 12u en van 13u -15u