Werkzaamheden site Sint-Henricus

Woonzorgcentrum en Pluk-de-dagcentrum Sint-Henricus barsten de laatste jaren uit hun voegen. Daarom besliste Motena om op de site in Rumbeke de nodige vernieuwingen te voorzien. Op 1 oktober gaan de werkzaamheden van start die ervoor zorgen dat Sint-Henricus ook in de toekomst nog tegemoet kan komen aan de noden van bewoners, bezoekers en buurtbewoners. Het woonzorgcentrum krijgt extra kamers, het dagverzorgingscentrum krijgt een volledig nieuw onderdak en ook de keuken van het woonzorgcentrum wordt gerenoveerd. Einde van de werkzaamheden is voorzien voor eind 2023.

 

De vraag naar opname in het woonzorgcentrum blijft hoog

De laatste jaren blijven de activiteiten op onze site steeds groeien. Door de centrale ligging van Sint-Henricus in de dorpskern van Rumbeke, blijft de vraag naar opvangplaatsen door inwoners van Rumbeke hoog. Daarnaast krijgen bewoners van de aanleunende assistentiewoningen Trochus voorrang bij een vraag naar opname in het woonzorgcentrum en spreken heel wat bezoekers van ons dagverzorgingscentrum hun voorkeur uit voor Sint-Henricus als een definitieve opname nodig wordt. Om deze vraag te kunnen opvangen krijgt het woonzorgcentrum een nieuwe vleugel met plaats voor 37 bewoners. 

Ook de keuken van Sint-Henricus wordt onder handen genomen. De keuken van het woonzorgcentrum is in 1992 gerenoveerd en is na een volgende 25 jaar toe aan een tweede grondige renovatie en uitbreiding voor een bereidingscapaciteit van 250 middagmaaltijden. Onder meer het groeiend aantal bezoekers uit de buurt doet het aantal maaltijden per dag steeds verder stijgen. De renovatie van de keuken zorgt ervoor dat ook in de toekomst voldoende aandacht wordt besteed aan het belang van verse en gezonde voeding voor senioren. Net zoals in de andere woonzorgcentra en de dienstencentra van Motena, wordt er voor gekozen om verse maaltijden aan te bieden die ter plaatse worden klaargemaakt.

Het Pluk-de-dagcentrum Sint-Henricus werd 25 jaar geleden gestart met een capaciteit van 15 bezoekers. Vandaag is het echter uitgegroeid tot een plaats waar een 50-tal bezoekers per dag samen de dag doorbrengen. De grote bezetting in het dagcentrum verhoogt de druk op het lokalengebruik voor de residentiële bewoners. Het dagcentrum heeft doorgeen de jaren namelijk wat ruimtes moeten inpikken van het woonzorgcentrum. Centraal gelegen aan de achterzijde komt daarom nu een gloednieuw dagverzorgingscentrum voor een 50-tal bezoekers.

 

De werkzaamheden

Ondanks het feit dat we als site inderdaad begrensd zijn in het stadscentrum, zijn de architecten er wel in geslaagd om de extra ruimte op een comfortabele manier op de site in te planten. Tussen de verschillende vleugels wordt voldoende groenruimte voorzien, waardoor alle kamer kunnen genieten van een mooi uitzicht. Alle ruimtes worden ook van zoveel mogelijk ramen voorzien. Naast de realisatie van extra ruimte voor onze diensten, wordt ook veel aandacht besteed aan een goeie verbinding en link met het kerkplein van Rumbeke.

Voor de financiering van de werkzaamheden kan Motena beroep doen op subsidies van VIPA.

 

Duurzaamheid en Ecologie

Het is de ambitie van het zorgbedrijf om in te zetten op duurzame gebouwen en zo zijn steentje bij te dragen aan een vermindering van de CO² uitstoot. Het gebouw wordt uitgevoerd met een energie-efficiente buitenschil. Er is passieve zonnewering. Op het dak worden zonnenpanelen geplaatst. Een Bodem-Energie-opslagveld zorgt voor een daling van het energieverbruik. Tot slot wordt er ook een warmte-kracht-koppeling ingezet op de primaire energie zo effecient mogelijk aan te wenden.

Mobiliteit

Motena heeft drie woningen aangekocht in de Sint-Petrus- en Paulusstraat om een veilige in- en uitrit te voorzien voor het werfverkeer tijdens de werken, gescheiden van het schoolverkeer. Bij het einde van de werken  komen op deze plaats extra parkeerplaatsen.

Benieuwd naar hoe de site van woonzorgcentrum en Pluk-de-dagcentrum Sint-Henricus er na de werkzaamheden zal uitzien? Bekijk dan via deze link een 3D voorstelling van de vernieuwde site.

 

Timing: 

Start Fase 1: 1 oktober 2019 

Fase 1 (=oost vleugel) klaar: zomer 2022 

Start Fase 2: na bouwverlof 2022

Fase 2 klaar: december 2023

Contact

Paul Callebert (directeur woonzorgcentrum Sint-Henricus)

051 26 90 39 - Paul.callebert@motena.be

 

Frederic Demyttenaere  (Projectmanager)

051 80 52 79 - frederic.demyttenaere@motena.be