‘Suskewiet’ op bezoek in woonzorgcentrum Sint-Henricus

Van 30 juli tot en met 12 augustus, tijdens Rumbeke Kermis, komt een expo over de Vinkensport ‘Suskewiet’ naar Sint-Henricus. Op zaterdag 3 augustus wordt er een vinkenzetting georganiseerd.

De vinkensport is een Vlaamse volkssport met een eeuwenlange traditie. Al in de 16de eeuw waren er vinkengilden en doorheen de eeuwen werd de sport steeds populairder, vooral op het platteland. De vinkensport is vooral gekend in West- en Oost-Vlaanderen, maar ook in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn vinkenverenigingen actief. Ook in Wallonië, Noord-Frankrijk, Nederland en Duitsland wordt de vinkensport beoefend.

De expo ‘Suskewiet’ bestaat uit vier modules. Een eerste deel staat stil bij de vink zelf aan de hand van leuke weetjes. Een tweede module toont hoe de vinkenier met zijn zangvogel omgaat. Vinkeniers vertellen er anekdotes over hun passie en de sport. De vinkenzetting zelf is het onderwerp van het derde deel van de expo. Aan de hand van een hoofdtelefoon kan je ook zelf meespelen: je vinkt er op een authentieke regel het gezang aan. Een laatste module toont het leven in de vinkensportvereniging, het kloppend hart achter de vinkensport.

Met heel wat oud en recent fotomateriaal word je ondergedompeld in de sfeer van de Vinkensport. Op de expo is ook een kortfilm van Peter Ghesquière te zien, waarin hij de vinkensport bekijkt met een kwinkslag.

Wanneer: 30 juli tot en met 12 augustus.

Waar: woonzorgcentrum Sint-Henricus (Sint-Rochusstraat 12, 8800 Roeselare)

Kostprijs: gratis

Inschrijven: inschrijven voor de Vinkenzetting van 3 augustus kan op de dag zelf tussen 7u30 en 8u30.