'

De W van Welkom, wie je ook bent

Er bruist iets in onze woonzorgcentra. Met hun gedeelde visie, de 4 W’s van Welkom, maken ze van elke dag een dag vol betekenis voor hun bewoners en medewerkers. Vorige week won WZC De Zilverberg nog de Zorgwerkgever van het jaar-award voor ‘Woonzorcentrum van het jaar’, wat op zich al een zeer mooie (en dik verdiende) onderscheiding is voor hun dagelijkse werking. Maar diezelfde passie voor gastvrijheid en verbinding vind je ook terug in al onze andere woonzorgcentra, zo blijkt maar weer eens tijdens de week van de diversiteit.

De kracht van verbinding

De diversiteitsweek liep dit jaar van 12 tot 18 mei. Tijdens deze week wordt het belang van gelijkheid tussen culturen in de verf gezet, en laten we elkaar zien hoe mooi onze diverse samenleving wel kan zijn. Vanuit de stad Roeselare ontvingen onze woonzorgcentra heel wat inspiratie en voorbeelden om aan de slag te gaan met divers-sensitieve zorg. Bewoners en medewerkers brengen namelijk een rijkdom aan achtergronden, overtuigingen, gewoonten en levenservaringen mee, en het zou een gemiste kans zijn om hier niet op in te spelen.

In WZC Ter Berken organiseerden ze daarom elke dag van de week een activiteit rond diversiteit en inclusie, met als hoogtepunt het diversiteitsfeest op donderdag. Ergotherapeut Saskia vertelt hoe ze te werk zijn gegaan:

“Op onze afdeling voor ouderen met een psychische kwetsbaarheid proberen we zoveel mogelijk interactie te creëren. De actualiteit is daarin een belangrijke leidraad. Op maandag organiseerden we daarom een praatgroep rond LGBTQIA+, waarin thema’s als seksualiteit en inclusiviteit vrij werden besproken. Dinsdag en vrijdag organiseerden we een ‘reis rond de wereld’-spel, waarbij de nadruk werd gelegd op de rijkdom aan verschillende culturen. Woensdag kwam Roeland, onze huismuzikant, een aangepaste setlist zingen met liedjes rond verdraagzaamheid.

Donderdag kwam het moment om alles samen te brengen: we organiseerden een groot feest waarbij bewoners kennis konden maken met alle verschillende culturen die binnen ons woonzorgcentrum leven. Heel wat van onze medewerkers en vrijwilligers hebben buitenlandse roots, en wij vonden dit de ideale kans om hen in de spotlights te zetten. Ze konden ervoor kiezen om hun cultuur op een originele manier te komen voorstellen: sommigen kwamen dansen in hun mooiste traditionele klederdracht, anderen trakteerden ons op heerlijke gebakjes uit hun cultuur. Dit zorgde niet alleen voor heel wat spektakel bij onze bewoners, het is ook een zeer verrijkende ervaring voor hen. Ze maken kennis met kleuren, smaken en muziek waar ze anders nooit mee in contact zouden komen.”

Een van die kleurrijke danseressen is Marzia. In het dagelijks leven is ze zorgkundige op de afdeling Chopin, maar voor deze gelegenheid mocht ze haar sprankelende traditionele jurk aantrekken om een show op te voeren voor de bewoners. Ze is erg enthousiast over de ervaring:

“Ik ben geboren in Pakistan, maar ben grootgebracht met de Afghaanse cultuur. De traditionele dans die ik bracht doen we vaak op feesten en gebeurt meestal in groep. Eerst had ik wel wat stress om de dans op te voeren, ik wist niet wat de reactie van de bewoners zou zijn en of ze wel interesse zouden hebben. Maar uiteindelijk was het een heel leuke ervaring, zowel voor mij als voor de hen. Ze gaven me veel lieve complimenten over hoe mooi ik eruit zag in mijn kleed. Als we in de toekomst nog meer de kans krijgen om onze cultuur te delen, zou ik het zeker nog eens doen!”

Dankzij de inzet van Saskia, Marzia en hun collega’s konden de bewoners eens proeven van heel andere wereld. Ook in De Waterdam kregen ze de smaak te pakken: daar werden er op maandag en vrijdag op verschillende afdelingen gerechten voorbereid door collega’s met een andere culturele achtergrond. Tijdens het proeven van deze lekkernijen werden de bewoners ondergedompeld in verhalen en tradities uit de cultuur van de collega in kwestie.

Wat dit initiatief nog mooier maakt, is dat al deze activiteiten volledig voortkwamen vanuit de medewerkers zelf. Hun passie en creativiteit zorgden voor een onvergetelijke week!

Internationale Dag tegen Holebi-en Transfobie

Binnen deze diversiteitsweek geven we ook graag aandacht aan de LGBTQIA+-gemeenschap. Daarin speelde onze collega Kristof (zorgkundige in WZC De Waterdam) een belangrijke rol. Als lid van het Regenboognetwerk in Roeselare is hij nauw betrokken bij alle soorten activiteiten en campagnes rond LGBTQIA+ in de stad. Zo kreeg hij via stad Roeselare een pakket vol materiaal mee om ouderen te enthousiasmeren voor het thema, met onder andere gelukskoekjes, polsbandjes en kleurrijke decoratie.

In De Waterdam nam hij het initiatief om de bewoners warm te maken voor diversiteit, en dat deed hij door op 13 mei de regenboogvlag te hijsen in de fleurige binnentuin. Daarmee werd ook het startschot gegeven aan een week vol boeiende activiteiten rond dit thema. Bewoners konden op verschillende momenten bij Kristof terecht in zijn cultuurcafé, waar ze samen in gesprek gingen rond kwesties als geaardheid en identiteit. Dat konden ze doen bij een warme kop koffie en gelukskoekjes, die citaten bevatten rond diversiteit. Heel wat bewoners zijn erg nieuwsgierig naar het onderwerp of zitten zelf met gevoelens die ze moeilijk kunnen uiten, en dan is een luisterend oor van een vertrouwd gezicht natuurlijk heel waardevol.

Op 17 mei ging uiteindelijk de Internationale Dag Tegen Holebi-en Transfobie door, een ideaal moment om alle taboe’s rond de LGBTQIA+-gemeenschap te doorbreken. In de aanloop hiervan kwam Kristof langs bij WZC De Zilverberg voor een boeiende uiteenzetting rond holebi’s. Hij nam de bewoners mee in een ruimdenkend verhaal verhaal over wat het betekent om vandaag de dag jezelf te mogen en kunnen zijn. Zo ontstond er een warme dialoog tussen generaties, met aandacht voor alles wat er door de jaren heen is veranderd, maar ook voor de obstakels die tot op vandaag nog steeds aanwezig zijn. Onze bewoners kregen de kans om vragen te stellen, ervaringen te delen en vooral: elkaar beter te leren begrijpen. Dat is waar verbinding echt om draait!

Contact

Rolariusplein 8 bus 201, 8800 Roeselare
info@motena.be
051 80 52 00
btw BE 0537 951 706

Openingsuren

Motena is bereikbaar op:

Ma - do: 8u30 - 12u en van 13u - 17u

Vrij: 8u30 - 12u en van 13u -15u